top of page
  • Szerző képeTakács Petra

Segítség, csúnya a bőröm!

Frissítve: 2020. ápr. 25.

Ezt a cikket azért írom, hogy segítsek azoknak, akik valamiféle tartós bőrproblémával küzdenek, ami kihat a jókedvükre, az önbizalmukra és így az egész életükre. Különösen nagy szeretettel ajánlom ezt egyik kis vendégemnek, kinek neve most had maradjon titokban. :)

Mielőtt nekikezdünk, fontosnak tartom leszögezni, hogy nem vagyok kozmetikus. Sminkesként dolgozom, ennek megfelelő végzettségem is van, viszont munkám során sok arcbőrrel találkozom és legtöbb esetben igenis úgy érzem, hogy tudnék olyat tanácsolni, ami legalább valamelyest segítheti az adott hölgy életét. A tippek, amiket megosztok veletek mind saját tapasztalataimból adódnak, a saját bőrömön lettek kipróbálva és általános érvényűek. Mit jelent ez? Azt, hogy a szép bőrből is még szebbet varázsolnak, viszont mindenkinek egyaránt nagy segítségére lehetnek!


1. Kozmetikus

Az előző pontomból adódóan az első és legfontosabb dolog, amit a problémás bőrűeknek javaslok, hogy keressenek fel egy hozzáértő kozmetikust. A csúnya bőr nem szégyen, hanem megoldandó probléma, amin egy kozmetikus nagyban tud segíteni. Én magam az idősebbik korosztályt preferálom, szerintem nekik több a tapasztalatuk, de a lényeg hogy szakképzett legyen. Lehet, hogy a kezelések fájnak, viszont hegeket viselni az arcunkon még felnőtt korunkban is a lelkünknek fog majd annál jobban fájni, ugyanis a kezeletlen aknés bőr súlyos idővel hegesedéshez vezet.


2. A bőröd egy hisztis hercegnő

Igen, sajnos azoknak, akiknek problémás a bőre meg kell tanulják ezt kezelni. Át kell esni azon, hogy „Bezzeg az ő bőre milyen szép, pedig semmit nem is csinál vele, bezzeg az enyém!”. Be kell látni, hogy igen valakit ezzel „ver a sors”, de hidd el, csak azért mert a másik arcán nem látszik, neki is tuti, hogy van baja, maximum nem viszed észre elsőre. A sors mindig fair, valahol ad, valahol elvesz. Szóval kezeld a bőröd egy hisztis hercegnőnek megfelelően, kényeztesd, adj meg neki mindent és hidd el hamarabb összebarátkoztok, mintha örökké haragudnál rá!


Arclemosás termékek Takács Petra Sminkes Magazin Blog
Arclemosás termékek

3. Sminklemosás, arclemosás és hámlasztás

Fontos, hogy megfelelőképpen mossuk le az arcunkat, ne sikáljuk, ne bántsuk a kelleténél még jobban, pláne ne essünk neki szemcsés bőrradírral!

A sminklemosásról korábban már egy egész cikket írtam, így ezt nem másolnám be még egyszer ide, kérlek olvassátok el az alábbi linken:

https://www.tpmakeup.hu/magazin/sminkr%C5%91l-%C3%A9rthet%C5%91en-hogy-mossuk-le-a-korrekt%C3%BCl-sminket

Termékek tekintetében arclemosásra én a következő márkákat ajánlom

Bioderma SensiBio géles arclemosó

Apivita géles arclemosó a natúr kozmetikum kedvelőknek

DadoSens tisztító krém, ha tényleg nagyon problémás az a bőr, viszont az előző kettőtől különbözően, ez sminklemosásra nem alkalmas


Arclemosás termékek Takács Petra Sminkes Magazin Blog
Arclemosás termékek

Amiről viszont a fent említett cikkemben nem írtam, az a helyes bőrradírozás. Egy pattanásos bőr eleve gyulladt, sebes, piros, fáj, viszont szükséges radírozni, hiszen így tudjuk elősegíteni, hogy az elhalt hámsejtek távozzanak a bőr felszínéről és ezzel ne tömítsék el a pórusokat, hiszen az eltömített pórusok újabb pattanásokhoz vezetnek. Ha azonban nekiesünk egy szemcsés bőrradírral az arcunknak, akkor ugyan eltávolítjuk ezeket a hámsejteket, viszont az amúgy is gyulladt bőrünket a szemcsék felsértik, így ezeken a kis mikrosérüléseken keresztül bejutnak a bacik és kész is egy újabb pattanás. Tehát mit is tehetünk? Mossuk le a cikkben leírtak szerint a bőrünket, majd nedvesítsünk be egy kis törölközőt és körkörös mozdulatokkal, finoman dörzsöljük át a bőrünket. Érezni lehet a pihepuhaságát utána! A legjobb ezt egy meleg zuhany után csinálni, mikor a bőr már amúgy is felpuhult, így van bőrradírozás, de nincs hámsérülés!


Arclemosás termékek Takács Petra Sminkes Magazin Blog
Akneroxid

Ez mellé még egy plusz terméket ajánlanék, amit a kozmetikusom tanácsolt nekem, ez pedig az Akneroxid. Gyógyszertárban kapható és csodásan hámlasztja a bőrt még te alszol így a faggyú nem fog megülni és pattanások is sokkal kisebb valószínűséggel fognak kialakulni. Ez a készítmény nagyon kis koncentrátumú savat tartalmaz, amit a kozmetikai kezelésekkor is alkalmaznak, így hetente 3-szor bőven elég használni, különben ez is túlszárítja a bőrt. Helyes alkalmazás: arclemosás, tonik, arckrém, akneroxid. Mivel savas így kiszívhatja a ruhát, ezért vigyázni kell, hogy már csak akkor érj hozzá valamihez ha megszáradt! Nekem a nem fehér párnahuzataim jó része és pár törölközőm bánta, hogy nem tartottam be ezt a szabályt. Pattanásos vállak vagy egyéb testrészek jó barátja is lehet. Ha nagyon gyulladt a bőröd, érdemes inkább ezt használni a törölközős megoldás helyett.


Takács Petra Sminkes Magazin Blog
Aloe Vera

4. Aloe vera te csodás

Pattanás, horzsolás, napégés, bármiféle irritáció csodálatos ellenszere az aloe vera. Minél tisztább, annál jobb, így mindenképpen gyógynövény boltban érdemes venni. Esténként az arcunkra téve a hidratálókrém alá megnyugtatja a piros, gyulladt bőrt, de használható vastagabb rétegben pakolásként is.


5. Teafa

Szintén gyógynövény boltban kapható, 100%-os olaj formájában, mindenféle más teljesen hasztalan (gondolok itt a „teafa olajos szappan”, „teafa olajos lemosó” és társaira), mert egyszerűen nem tartalmaznak elég nagy koncentrációt belőle. Itt viszont az adagolással nagyon kell vigyázni! Vagy a már előbb említett aloe verát kinyomjuk a tenyerünkbe, maximum 2 cseppet cseppentünk bele a teafa olajból, vagy ugyanennyit egy kis arckrémbe felkenés előtt, de semmiképpen se tegyük az olajat közvetlenül a bőrre, mert konkrétan meg tud égetni, olyan erős. (Ezt is saját magamon tanultam meg sajnos.) A teafa a legerősebb fertőtlenítő, ami a természetben előfordulhat, így segít, hogy ne alakulhassanak ki újabb pattanások. Szárító hatása végett csínján kell bánni vele!


Takács Petra Sminkes Magazin Blog
Hidratálókrémek

6. Hidratálókrém

Zsíros bőr esetén az az egyik legnagyobb hiba, amit a nők elkövetnek az a következő: pattanásos/zsíros a bőröm, ergó nem krémezem, mert csak még pattanásosabb lesz. Ez pusztán abban az esetben igaz, ha zsíros krémmel kenjünk, viszont egy pattanásos bőr is vízhiányos a legtöbb esetben. Ha a bőr nem kap elég nedvességet úgy a felső rétege megszárad és nem csak, hogy csúnyán hámlik, hanem mivel „megkeményedik”, így a faggyú sem tud belőle megfelelően távozni, abból meg mi lesz? Pattanás. Szóval megint csak magunkkal szúrunk ki… Mindenképpen vizes állagú krémet kell venni és kenni kenni kenni legalább naponta kétszer. A bőrünk rengeteget veszít természetes víz és zsírtartalmából a mindennapjaink során, amit nekünk kell pótolni. Alapvető különbség azonban, hogy míg a száraz bőr víz és zsírhiányos, addig a dehidratál és a zsíros bőr csak vízhiányos. Ezért nagyon fontos, hogy ha csak vízhiányos, vagy zsíros a bőrünk, akkor ne vegyünk olyan krémet, amire az van írva, hogy „száraz bőrre”, mert abban víz és zsírpótlás is van. Ezekben az esetekben vegyünk valami zsíros bőrre ajánlott krémet és/vagy valami nagyon vizeset, ami legalább 90%-ban tartalmaz vizet.


7. Tonik

A tonizálásról mindenkinek valami durva, összehúzó dolog jut eszébe, pedig abszolút nem erről van szó. A lemosás után a bőrünknek szüksége van a tonikra, hogy előkészítse azt a hidratálásra. Képzeljünk el egy új, száraz mosogatószivacsot, amit éppen akkor vettünk elő újonnan… Mikor berakjuk a folyó víz alá 3-4szer össze kell nyomkodjuk, mire képes lesz beszívni a vizet. Na ez a száraz, új szivacs a mi bőrünk a lemosás után és az „összenyomkodás” a tonik, ami előkészíti a terepet a víznek, a bőrünk esetében pedig a hidratálókrémnek. Nem kell nagyon drága márkákban gondolkodni, a Nivea rózsaszín tonikja (0% alkohollal) tökéletes a száraz bőrűeknek, a kék pedig a zsírosabb bőrűeknek ajánlott. Tegyük egy vattakorongra és arclemosás után töröljük át vele az egész arcunkat. Ha nem használsz tonikot, akkor az arckrémed sokkal kisebb százalékban fog beszívódni és hasznosulni.

 Takács Petra Sminkes Magazin Blog
Almaecet

8. Almaecet

Pár száz forintos termék, bármely élelmiszerboltban kapható és csodát művel a bőrrel! 2-3 naponta egyszer rakj egy kis almaecetet egy vattakorongra és töröld át vele az arcodat, mint egy tonikkal. Igen büdös, igen lehet a szemedet is csípni fogja kicsit, de a pattanások egyik legnagyszerűbb ellenszere! Brutálisan tisztítja a szervezetet (nagymamám mesélte, hogy régen ezzel fogyóztak a lányok), így ha van gusztusod (vagy lelkierőd) hozzá, hogy megidd, akkor kívül-belül támogathatod vele a bőrödet. Én két kupak (ez nagyon pici kupak, azt fontos hozzátenni) almaecethez szoktam rakni egy kupak citromlevet, feltöltöm annyi vízzel, hogy max 2 kortyból lenn legyen, és sutty. Étkezés előtt a legjobb!


9. Törölköző és párnahuzat

Na, erre sokan nem gondolnak, viszont nagyon fontos! Tarts külön törölközőt az arcodnak, amibe semmi mást nem törölsz, ugyanis a bőröd extrán érzékeny lehet a tusfürdődre, a samponodra stb. Ez nem kell, hogy egy újabb extra nagy fürdőlepedő legyen, lehet venni a Pepcoban 300 Ft-ért pici kéztörlőket, szerezz be 3 darabot és minimum hetente mosd őket, minimum 60 fokon, így biztos lehetsz benne, hogy fertőtlenítve lesznek és semmi sem irritálja az arcod. Ugyanez igaz a párnahuzatra is. El tudod képzelni, mi megy az arcodra, amikor egy 4 napos zsíros, száraz samponos hajjal befekszel az ágyba?! Arra éjszaka még jól rá is izzadsz mondjuk és tádááááá kész is reggelre 3-4 úgy pattanás. Hetente legalább kétszer cseréld a párnahuzatodat és megint csak minimum 60 fokon mosd azokat. Mikor nekem nagyon csúnya volt a bőröm vettem a méteráruban olcsó, sima fehér pamut anyagot és a nagymamámmal varrattam 5 plusz párnahuzatot. Ő boldog volt, mert tudott segíteni, én meg boldog voltam, mert volt mire cserélgetni a huzatokat. Javaslom, hogy a műszálas anyagokat kerüljük, mert szintén irritálhatják a bőrt, plusz a magas fokon való mosást se bírják annyira.


10. Az vagy, amit megeszel

Sajnos kívülről hiába harcolsz a pattanások ellen, ha belülről meg eteted őket… Száz és száz ilyen cikket lehet találni a neten, hogy mitől lesz az ember pattanásos és milyen kajákat érdemes kerülni, így egy kis keresgéléssel könnyen rábukkanhat erre az ember. Én talán két dolgot emelnék ki: víz (legalább napi 3 liter, hogy hidratált legyél) és zöld tea (hogy méregteleníts).


+1 A legeslegfontosabb

NE ADD FEL! A bőrödnek időbe telik mire helyrehozza magát, így ne add fel a reményt! Építsd be ezeket a lépéseket a napi rutinodba és légy türelmes, hiszen semmi sem egyik napról a másikra oldódik meg, ez se fog, viszont ha teszel érte jobb lesz, ezt garantálom!


Remélem tudtam segíteni, ha bármi kérdésed vagy, kérlek, fordulj hozzám bizalommal! Ha segített Neked ez a cikk azt is megírhatod! :)


Szép napot!


Petra

1 652 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page